Budgettips voor studenten in Nederland

Student zijn is duur. Een postsecundair onderwijs is een van de grootste aankopen die je in je leven zult doen. Afgezien van de collegegelden, is er nog veel meer te plannen voor financieel – vooral als je verhuist naar een nieuwe stad, provincie of zelfs een ander land.

Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het navigeren door uw studentenbudget en onderweg wat besparingen te vinden.

1. Stel een budget in en houd je eraan

Dit lijkt een voor de hand liggende tip, maar het is nu belangrijker dan ooit om elke dollar die u uitgeeft te bekijken. Dit is misschien de eerste keer dat u verantwoordelijk bent voor het dekken van uw eigen basisbehoeften. Een budget opzetten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maak een lijst van uw vaste uitgaven (huur, eten, telefoonrekening etc.) en hoeveel ze elke maand kosten.

Het geld dat u overhoudt na het dekken van die uitgaven, kunt u besteden aan discretionaire zaken als recreatie, amusement en winkelen (uw wensen). Als u weet hoeveel u moet uitgeven en uw geld kunt volgen, voorkomt u dat u te veel uitgeeft, voorkomt u dat u in spaargeld moet gaan en voorkomt u schulden door gebruik te maken van creditcards.

2. Plan hoe u voor grote ticketitems betaalt

Afgezien van het budgetteren van de kosten van schoolkosten, moet je vooruit plannen voor grote uitgaven zoals collegegeld en studieboeken. Heeft u spaargeld gereserveerd om uit te trekken? Of gebruikt u geld uit een studielening of kredietlijn?

En als het gaat om het daadwerkelijk verwerken van de betaling, moet u van tevoren controleren welke betalingsvormen uw instelling accepteert. Kijk of ze verwerkingskosten in rekening brengen, bijvoorbeeld bij creditcardbetalingen, in plaats van geen kosten voor cheques of overboekingen. Houd hier rekening mee bij uw betalingsbeslissing, aangezien die kosten jaar na jaar kunnen oplopen.

3. Koop een creditcard

Als je er nog geen hebt, is dit het moment. Het opbouwen en behouden van een goede kredietwaardigheid is een belangrijk onderdeel van uw algehele financiële welzijn. Gebruik daarnaast een creditcard die u punten oplevert (zoals ics cards) kan u geld teruggeven voor aankopen die u toch doet. Door grote uitgaven, zoals collegegeld en studieboeken, op uw creditcard te zetten, kunt u deze punten snel verzamelen. Zorg ervoor dat u uw saldo zo snel mogelijk terugstort. Een credit card aanvragen doet u hier.